Dark Light

Γιατί Ταχυθερμαντήρα; Σημαντικοί όροι και συμβουλές

για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού

 

Είτε πρόκειται για το πλύσιμο, το ντους, το μπάνιο, το καθάρισμα ή το μαγείρεμα, η παροχή ζεστού νερού είναι πλέον τόσο απαραίτητη όσο και ο ηλεκτρικός φωτισμός. Ωστόσο, το κόστος είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι για το φωτισμό καθότι η κατανάλωση ενέργειας για ζεστό νερό χρήσης βρίσκεται δίπλα στην θέρμανση η οποία είναι και η μεγαλύτερη δαπάνη στον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού. Η επιλογή λοιπόν της βέλτιστης παροχής ζεστού νερού είναι ζωτικής σημασίας καθότι μπορεί να ανακουφίσει αισθητά τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού σας.

 


 

 

 

Ποια συσκευή παροχής ζεστού νερού είναι καλύτερη για τις ανάγκες μου;
Γιατί να χρησιμοποιήσω ταχυθερμαντήρα, θερμοσίφωνο ή μικρής χωρητικότητας θερμοσίφωνο;
Πώς μπορώ να έχω περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας;

 

 

Παρακάτω θα απαντήσουμε σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την παροχή ζεστού νερού, ώστε να εξοικειωθείτε με τις εφαρμογές των προϊόντων μας και να σας δώσουμε πρακτικές συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας.


1. Γενικές πληροφορίες ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ

 

  Λόγω του ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην απόδοση μεταξύ των διαφόρων συστημάτων, διαθέτουμε πολλές λύσεις για την παροχή ζεστού νερού χρήσης.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ταχυθερμαντήρων και θερμοσιφώνων που θα σας παρουσιάσουμε και θα τους συγκρίνουμε μεταξύ τους.

 

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια κεντρική και μια τοπική παροχή ζεστού νερού;

Στην κεντρική παροχή ζεστού νερού, η θέρμανση του νερού πραγματοποιείται για όλες τις βρύσες στο σπίτι μέσω μιας ενιαίας μονάδας παραγωγής ζεστού νερού. Εκτός από τους σωλήνες για τη διανομή του κρύου νερού, είναι απαραίτητες ξεχωριστές σωληνώσεις για την διανομή του ζεστού νερού. Προκειμένου να πάρουμε το ζεστό νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία θα χρειαστεί να σπαταλήσουμε την ποσότητα του νερού που μεσολαβεί μέσα στο δίκτυο αλλά και να υποστούμε τις απώλειες θερμότητας και ενέργειας που προκύπτουν λόγω απόστασης. Στην τοπική παροχή ζεστού νερού με ηλεκτρικούς ταχυθερμαντήρες η κάθε συσκευή έχει εγκατασταθεί κοντά στην βρύση, όπου το απαιτούμενο νερό θερμαίνεται απευθείας. Διαφορετικές συσκευές με διαφορετικές λειτουργίες είναι διαθέσιμες έτσι ώστε να μπορείτε να επιλέξετε αυτή που καλύπτει περισσότερο τις ανάγκες σας. Επιπλέον, είναι δυνατόν να συνδυάσετε τον ταχυθερμαντήρα με ένα ηλιακό θερμοσίφωνο (για μεγαλύτερη οικονομία) έτσι ώστε να θερμαίνεται το νερό εν μέρει από τον ήλιο ακόμα και τις μέρες που έχει συννεφιά. Ο ταχυθερμαντήρας πρέπει στη συνέχεια να αυξήσει το ήδη προθερμασμένο νερό μόνο μέχρι την θερμοκρασία που εσείς έχετε επιλέξει. Εν ολίγοις: η Τοπική παροχή ζεστού νερού, αποδεικνύεται συμφέρουσα επιλογή!

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ανοικτού – κλειστού τύπου ταχυθερμαντήρα;

Ανοικτού τύπου ταχυθερμαντήρες
Έχουν σχεδιαστεί για την παροχή ζεστού νερού χρήσης σε μια βρύση (π.χ. νιπτήρας, νεροχύτης) και δεν υπόκεινται στην πίεση του δικτύου παροχής νερού. Απαιτείτε μια ειδικού τύπου βρύση με σύνδεση τριών σωληνώσεων. Οι ανοικτού τύπου ταχυθερμαντήρες (ελεύθερης ροής) συνδέονται σε σειρά με την παροχή του νερού και το νερό ρέει απ αυτούς ελεύθερα, χωρίς διακόπτη.

Κλειστού τύπου ταχυθερμαντήρες
Προορίζονται για την παροχή ζεστού νερού σε περισσότερες από μια βρύσες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση (π.χ. μπάνιο με νιπτήρα, ντους και μπανιέρα). Οι συσκευές λειτουργούν με την πίεση της παροχής νερού σε αυτές. Οι κλειστού τύπου ταχυθερμαντήρες τοποθετούνται παράλληλα με την παροχή του νερού. Οι συσκευές κλειστού τύπου προστατεύονται αυτομάτως από την αύξηση πίεσης του δικτύου. Τέλος οι κλειστού τύπου συσκευές μπορούν να λειτουργούν με όλα τα εμπορικά διαθέσιμα εξαρτήματα.


 

2. Συστήματα ζεστού νερού χρήσης από την AEG

 

Όταν συνδυάζεται η καινοτομία και η εμπειρία με την ανάγκη για άνεση και μοντέρνο σχεδιασμό, έχουμε να κάνουμε με προϊόντα της AEG.

Οι αξιόπιστες και αποτελεσματικές συσκευές ζεστού νερού AEG αποτελούν ένα παράδειγμα. Στην πορεία θα σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποια συσκευή ζεστού νερού                                             ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

 

Ταχυθερμαντήρας: Το all-around της θέρμανσης νερού.

Το ζεστό νερό θεωρείται πλέον σήμερα σε κάθε νοικοκυριό απαραίτητο.
Με τους ταχυθερμαντήρες νερού της AEG, η παροχή ζεστού νερού είναι πάντα γρήγορη, αξιόπιστη και με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Κάθε φορά, μόνο η ακριβή ποσότητα νερού που απαιτείται θερμαίνεται. Επιπλέον, προκύπτει ότι λόγω των σύντομων σωληνώσεων που μεσολαβούν,οι απώλειες νερού είναι οριακές. Ανάλογα με τον ταχυθερμαντήρα μπορείτε να τροφοδοτήσετε μία ή και περισσότερες βρύσες – τοπική η κεντρική παροχή. Για την μέγιστη άνεση ζεστού νερού, οι ταχυθερμαντήρες AEG είναι πάντα μια καλή επιλογή.

 

Υδραυλικοί ταχυθερμαντήρες
Ανάλογα με τη ροή του νερού καθορίζεται και η ισχύς της συσκευής (2 σκάλες), το νερό θερμαίνεται σε μια ορισμένη θερμοκρασία, η οποία εξαρτάται από την θερμοκρασία του νερού εισόδου στην συσκευή. Η ακριβής θερμοκρασία εξόδου επιτυγχάνεται με την ανάμειξη με κρύο νερό στην τελική βρύση. Μειονέκτημα: Εάν υπάρχουν διακυμάνσεις στην πίεση του δικτύου του νερού είναι αναπόφευκτες και οι δυσάρεστες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία αυτού (απλές – αναμικτηκές βρύσες κλπ). Δες το προϊόν: AEG DDLT PinControl

Ηλεκτρονικοί Ταχυθερμαντήρες νερού
Εδώ, η επιθυμητή θερμοκρασία και η πραγματική θερμοκρασία συνεχώς συγκρίνονται και ελέγχονται ηλεκτρονικά. Μπορούν αυτομάτως να μεταβληθούν αν κριθεί απαραίτητο ο ρυθμός ροής και η θερμική ισχύς της συσκευής έτσι ώστε να επιτευχθεί η ακριβής επιθυμητή θερμοκρασία του ζεστού νερού. Η θερμοκρασία του ζεστού νερού μπορεί να επιλεγεί με μεγάλη ακρίβεια. Σε σύγκριση με υδραυλικούς ταχυθερμαντήρες, οι ηλεκτρονικοί ταχυθερμαντήρες είναι πιο αποτελεσματικοί και μπορούν να προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη άνεση, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας φτάνει μέχρι και 25%. Δες το προϊόν: AEG DDLE BASIS AEG DDLE LCDAEG DDLE ThermoDrive

Οι ταχυθερμαντήρες της AEG είναι πραγματικά “all-around” και μπορούν να καλύψουν το σύνολο της παροχής ζεστού νερού σε ένα νοικοκυριό. Είτε στο μπάνιο είτε στην κουζίνα:                         Οι Ταχυθερμαντήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού.

Ταχυθερμαντήρας Compact: Ισχύς XXL – μέγεθος XS

Ο νέος μικρού μεγέθους ταχυθερμαντήρας AEG ddle Compact 11/13 εξασφαλίζει υγιεινό καθαρό πόσιμο νερό στις βρύσες της κουζίνας.Η συμπαγής σχεδίαση του εξοικονομεί χώρο και τον καθιστά ιδανικό για τοποθέτηση κάτω από τον πάγκο ή τον νεροχύτη της κουζίνας.

Με σταθερές θερμοκρασίες εξόδου, υψηλά επίπεδα άνεσης και χωρίς δυσάρεστες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, το νέο συμπαγές aeg ddle compact 11/13 προσφέρει κορυφαία απόδοση καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο, στα 11 kW ή 13,5 kW.

Οι Compact ταχυθερμαντήρες της AEG είναι μια λύση εξοικονόμησης χώρου για τη συνολική παροχή ζεστού νερού στην κουζίνα.                                                                                                              Ειδικά για εγκαταστάσεις όπου δεν υπάρχει άνεση χώρου, οι Compact ταχυθερμαντήρες νερού είναι ιδανικοί.

 


 

Μικροί Ταχυθερμαντήρες: Για εξοικονόμηση ενέργειας στο πλύσιμο χεριών.

Οι μικροί ταχυθερμαντήρες νερού είναι η σωστή επιλογή, όταν πρόκειται για μικρές, τοπικές (απομακρυσμένες) βρύσες όπως ένας νιπτήρας χεριών στην τουαλέτα επισκεπτών ενώ παρέχουν εξοικονόμηση ενέργειας με ελάχιστη κατανάλωση για την παραγωγή ζεστού νερού. Δες το προϊόν: AEG MTD 350 – AEG MTD 570 – AEG MTE 570 – AEG MTH 350 OT – AEG MTH 350 UT – AEG MTH 350 UTE

aeg mtd
AEG μικρός ταχυθερμαντήρας για ζεστό νερό στον νιπτήρα.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με την εφαρμογή, μεταξύ ανοικτού και κλειστού τύπου ταχυθερμαντήρα.

Οι μικροί ταχυθερμαντήρες της AEG αποτελούν την πιο αποτελεσματική ενεργειακά λύση για την θέρμανση του νερού στον νιπτήρα σας.

 

 


 

Μικρής χωρητικότητας θερμοσίφωνα: AEG HUZ 5 – ευκολία για τον νεροχύτη της κουζίνας σας.

Τα μικρής χωρητικότητας θερμοσίφωνα μας δίνουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε μια πρίζα 230-volt για να παράγουμε ποσότητες ζεστού νερού σε ροή πέντε λίτρα ανά λεπτό. Τοποθετούνται συνήθως στο νεροχύτη της κουζίνας ή σε ένα νιπτήρα.

Διατηρούν πάντα 5 λίτρα νερό σε θερμοκρασίες από περίπου 35 ° C έως 85 ° C. Για την ηλεκτρική σύνδεση τους, μόνο μία πρίζα είναι απαραίτητη. Η επιλογή της θερμοκρασίας περιορίζεται για λόγους ευκολίας ανάλογα με την εφαρμογή στους 45 ° C / 55 ° C ή 65 ° C και παρέχει τη βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας με επιπρόσθετη ασφάλεια.

Όταν μεγάλες ποσότητες ζεστού νερού απαιτούνται, τα μικρής χωρητικότητας θερμοσίφωνα είναι απαραίτητα. Είτε στο νεροχύτη της κουζίνας είτε στο νιπτήρα, τα μικρής χωρητικότητας θερμοσίφωνα της AEG παρέχουν άπλετο ζεστό νερό πάντα έτοιμο για χρήση.

 

Ποιος τύπος ταχυθερμαντήρα είναι σωστός για μένα;

Όλες οι εκδόσεις των συσκευών παρέχουν σε κοντινές ή απομακρυσμένες βρύσες ζεστό ή καυτό νερό με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας. Σημαντικές πληροφορίες για την επιλογή του σωστού προϊόντος σύμφωνα με τις ανάγκες σας μπορείτε να βρείτε συνοπτικά παρακάτω.

AEG Ταχυθερμαντήρες

Με την χρήση ταχυθερμαντήρων, το νερό θερμαίνεται μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού με πολλές παροχές και επαρκεί ζεστό νερό, απαιτείται ταχυθερμαντήρας με ισχύ από 18 έως 27 kW. Οι τριφασικοί ταχυθερμαντήρες (18-21-24 KW) είναι κατάλληλοι για όλους τους νεροχύτες , νιπτήρες, ντους και μπανιέρες του σπιτιού σας.

aeg ddle basis

Πρακτικό προϊόν: “Τρία εργαλεία σε ένα”

Η AEG διαθέτει ηλεκτρονικούς ταχυθερμαντήρες νερού χρήσης με τους εξής τύπους συσκευών: DDLE ECO ThermoDriveDDLE LCD και DDLE Basis συσκευές με τρία επίπεδα επιλογής ισχύος (18/21/24 kW). Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε ξεχωριστά, την ακριβή ισχύ που απαιτείται σύμφωνα με τις ανάγκες σας, χωρείς να χρειαστεί να προβληματιστείτε ιδιαίτερα για την σωστή επιλογή στην ισχύ του ταχυθερμαντήρα.

Δες το προϊόν: 1) AEG DDLE BASIS   2) AEG DDLE LCD   3) AEG Eco ThermoDrive

AEG Compact Ταχυθερμαντήρες

Ειδικά για μικρές και στενές θέσεις τοποθέτησης, όπως σε νεροχύτες ή νιπτήρες, οι Compact ταχυθερμαντήρες αποτελούν μια λύση εξοικονόμησης χώρου και ενέργειας για τη συνολική παροχή ζεστού νερού στην κουζίνα. Δες το προϊόν: AEG DDLE Compact 11-13KW

AEG μικροί ταχυθερμαντήρες

Σε μικρότερες βρύσες όπως ο νιπτήρας στο μπάνιο των επισκεπτών, ένας μικρός ταχυθερμαντήρας με ισχύ 3.5 έως 5.7 kW είναι αρκετός.
Οι μικροί ταχυθερμαντήρες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παροχή ζεστού νερού σε νιπτήρες! Δες το προϊόν: AEG MTD 350AEG MTD 570AEG MTE 570AEG MTH 350 OT – AEG MTH 350 UTAEG MTH 350 UTE

AEG θερμοσίφωνες μικρής χωρητικότητας

Στο νεροχύτη της κουζίνας συχνά απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού – μέχρι και 5 λίτρα, με θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 85 ° C. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση ενός θερμοσίφωνα μικρής χωρητικότητας κρίνεται απαραίτητη. Δες το προϊόν:  AEG HUZ 5 Basis AWAEG HUZ 5 Eco DropStop

 


3. Χρήσιμες συμβουλές για την υγεία σας αλλά και για την εξοικονόμηση ενέργειας

 

Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η υγεία σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια έχουν τον πρώτο λόγο στην AEG.

Θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε με τα προϊόντα μας ακόμα περισσότερο ρεύμα και νερό ενώ παράλληλα προστατεύουμε την υγεία σας.

 

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας

Εξοικονόμηση ενέργειας

Οι ταχυθερμαντήρες ζεστού νερού είναι οικονομικοί και ενεργειακά αποδοτικοί, καθότι το νερό θερμαίνεται μόνο όταν απαιτείται περιορίζοντας στο ελάχιστο τις απώλειες ενέργειας. Οι αποστάσεις προς τη βρύση είναι σύντομες, και έτσι εξαλείφονται οι απώλειες που προκύπτουν από τις μακρινές σωληνώσεις. Οι ηλεκτρονικοί ταχυθερμαντήρες με προεπιλογή 18/21/24 kW μπορούν ανά έτος να εξοικονομήσουν ενέργεια έως και €140 σε σύγκριση με αντίστοιχης ισχύος υδραυλικούς ταχυθερμαντήρες.

 

Εξοικονόμηση νερού

Το νερό συχνά καταναλώνεται άσκοπα στην καθημερινή μας ζωή. Για λόγους ευκολίας, το νερό συνήθως τρέχει όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή κατά την διάρκεια του ξυρίσματος, ενώ η βρύση θα έπρεπε να ανοίγεται μόνο όταν το νερό είναι πραγματικά απαραίτητο. Το πλύσιμο των χεριών μπορεί να είναι αποτελεσματικό χωρίς να δαπανηθεί μεγάλη ποσότητα νερού επιλέγοντας χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή που απαιτείτε για το πλύσιμο πιάτων. Αντί για ένα πλήρες μπάνιο στην μπανιέρα όπου γρήγορα καταναλώνονται έως και 180 λίτρα νερού, θα πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσον ακόμη και ένα σύντομο ντους είναι επαρκές για την ατομική μας υγιεινή.

Κάποιοι ταχυθερμαντήρες έχουν ολοκληρωμένα στοιχεία αυτοματισμού για να σας βοηθήσουν στην εξοικονόμηση νερού. Έτσι, μπορείτε για παράδειγμα να αξιοποιήσετε τις συσκευές με οθόνη LCD και ενδείξεις θερμοκρασίας νερού στο βαθμό που απαιτείται. Αυτό αποτρέπει την περιττή ανάμειξη του νερού για την επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας, εξοικονομώντας έτσι μια άσκοπη κατανάλωση νερού.

 

Κατάλληλα για σύνδεση με ηλιακό θερμοσίφωνα

Χρησιμοποιώντας το ήδη προθερμασμένο νερό από το ηλιακό σύστημα η συσκευή θερμαίνει όσο χρειάζεται το νερό για την ακριβή επιθυμητή θερμοκρασία εξοικονομώντας περαιτέρω ενέργεια.

 

Η πρότασή μας για προϊόν με ενεργειακή απόδοση:

Ο Ταχυθερμαντήρας AEG DDLE BASIS 18-21-24 χάρη στα έξυπνα ηλεκτρονικά κυκλώματα που διαθέτει, προσαρμόζει την ισχύ του πάντα σύμφωνα με τις πραγματικές σας ανάγκες ενώ μπορεί να εκμεταλλευθεί και το χλιαρό νερό του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Έτσι, ακόμα περισσότερη ενέργεια μπορεί να εξοικονομηθεί!

 

Συμβουλές για την υγεία σας

 

Καμία πιθανότητα για Legionella

Πρόκειται για οξεία λοιμώδη νόσο που προκαλείται από το βακτηρίδιο Legionella Pneumophila που είναι και το πιο συνηθισμένο αλλά και επικίνδυνο της οικογένειας LEGIONELLA και εκδηλώνεται ως σοβαρή μορφή πνευμονίας με τα συμπτώματα να εμφανίζονται 2 με 10 ημέρες μετά την μόλυνση. Η μετάδοση της νόσου γίνεται αερογενώς με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται στο ντους, το τζακούζι ή όπου αναπνέουμε ατμούς, στα σιντριβάνια νερού και κατά το πλύσιμο των χεριών. Η Legionella επίσης ως βακτηρίδιο μπορεί εύκολα να πολλαπλασιαστεί και να αποικίσει σε συστήματα κρύου και ζεστού νερού και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν και αποθηκεύουν νερό. Αναφορικά, στη Γερμανία με διάταγμα για το πόσιμο νερό και το νερό χρήσης που υπογράφει ο ελεγκτικός οργανισμός (TrinkwV) την 1 Νοεμβρίου 2011 και αφορά συστήματα αποθήκευσης νερού μεγαλύτερα από 400 λίτρα αλλά και συστήματα θέρμανσης νερού (πχ. θερμοσίφωνο) όπου η ποσότητα του νερού που μεσολαβεί από το σύστημα θέρμανσης νερού μέχρι την τελική βρύση ξεπερνά τα 3 λίτρα, υποχρεώνει με έλεγχο τον εκάστοτε αρμόδιο φορέα (ιδιωτική ή εμπορική χρήση). Με το μέτρο αυτό ο νομοθέτης συνεισφέρει στο νομοσχέδιο για την προστασία της υγείας από Legionella.

Με την χρήση ταχυθερμαντήρων για την παραγωγή ζεστού νερού, τα επιβλαβή βακτήρια (Legionella) δεν μπορούν να εξαπλωθούν.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα υγείας, αυτό το είδος της παροχής ζεστού νερού θα σας εξοικονομεί επίσης τα χρήματα που θα χρειαστούν για την ετήσια υποχρέωση ελέγχου για την ύπαρξη Legionella στο δίκτυο του νερού, όταν αυτή ενταχθεί με νομοθετικό διάταγμα και στην Ελλάδα.